indian army clerk online test

Army sol/clack question 2021

Uncategorized

दोस्तों अगर आप आर्मी एग्जाम क्लाक /gd का तैयारी करना चाहते है तो ये क्वेश्चन अवश्य पढ़े | जय हिन्द

Telegram join

Choose the Correct Answer


army computer question

1. The Unmanned Aerial Vehicle (UAV)developed by india is called:

(A)  Udaan
(B)  Nishant
(C)  Maitri
(D)  Gauri

Answer:- B

2.Which of the folloeing is considered the oldest among the vedas ?

(A)  Rig veda
(B)  sam veda
(C)  Yajur veda
(D)  Atharva veda

Answer:- D

3. Non Co-operationMovement Was launched by Mahatma Gandhi in Which year ?

(A)  1920
(B)  1919
(C)  1922
(D)  1940

Answer:- B

4.When did the second World War take place ?

(A)  1914-1918
(B)  1936-1945
(C)  1939-1945
(D)  1938-1944
Answer:- B

Answer:-

5.The atomec number of Helium is :

(A)  2
(B)  4
(C)  6
(D)  None of these

Answer:- C

6. Nuclear theory of atom was put forward by :

(A)  Neils bhor
(B)  Rutherford
(C)  Thomson
(D)  Non of these

Answer:- B

7. Gobar Gas (Biogas) mainly contains:

(A)  Methane and EthANE
(B)  Methane and Butane
(C)  Propane and Butane
(D)  Methane and Propane

Answer:- B

8.A is the son of C, Cand Q are sister, Z is the mother of Q, P is the son of Z, then which of the following statements is Correct.

(A)  C is Father of A
(B)  P is Maternal uncle of A
(C)  P is father of C
(D)  Z is father of C

Answer:- B

9.Find out the missing term in the following series.

1,3,15,105,945,……..

(A)  93395
(B)  10395
(C)  9239
(D)  9395

Answer:- B

10.Find the similar reiation from the options with the given following question.
Cheese: Milk::sugar:?

(A)  Sugarcane
(B)  Date
(C)  Cocnut
(D)  Paim

Answer:- A

Fill in the blanks using the correct Article.


11. They Waited for……. houre at the bus stop.

(A)  a
(B)  an
(C)  the
(D)  None of these

Indian Army Soldier Clerk 

Answer:- B

12.It is ……..unti of measurement

(A)  a
(B)  an
(C)  the
(D)  None of these

Answer:- A

13.Have you ever seen……. Tj mahal at gra?

(A)  a
(B)  an
(C)  the
(D)  None of these

Answer:- C

14.If the sueface area of a sphere is 616cm2, what will be the diameter of the sphere ?

(A)  12cm
(B)  14cm
(C)  22cm
(D)  None of these

Answer:- D

17.Which term of the sequence 4,9,14,19……… will be 124 ?

(A)  24
(B)  23
(C)  2mam
(D)  None of these

Answer:- C

18.CP of a radio is 750 and SP is 900. Find the percentage of gain (profit).

(A)  16%
(B)  18%
(C)  22%
(D)  20%

Answer:- D

19.Acan do a piece of eork in 24 days. Bis 60% more rfficient than A. The number of days Btakes to do the same piece of work is –

(A)  9.6
(B)  12
(C)  15
(D)  17

Answer:- C

20.A field is 90 meters by 60 merers. Outside this field ,aconcrete path 3 mte wide is made all around .Find the area of the concrete path.

(A)  936 sq mte
(B)  900 sq mte
(C)  850 sq mte
(D)  1200 sq mte

Answer:- A

army clerk exam computer questions

21.Pages on Internet are written in which Language ?

(A)  Tally
(B)  C
(C)  Binary
(D)  Dhtml

Answer:- D

22. Of the following which is used for mathematical problems ?

(A)  Basic
(B)  Logo
(c)  Fortran
(d)  Windows

Answer:- C

23.Which of the following Binary codes is used now a days ?

(A)  ABCD
(B) EBCD
(c)  ASCII
(d)  CASII

Answer:- D

24.Which of the following language is advanced-

(A)  Primary
(B)  Cobol
(c)  Assembly
(d)  Visual basic

Answer:- D

25.Permanent unit is known as-

(A)  Control
(B)  CPU
(c)  Memory
(d)  Output

Answer:- C

Leave a Reply

Your email address will not be published.