indian army clerk question paper practice set 2021-22

Indian Army SKT/GD Practice Paper Set English 2021

Uncategorized

दोस्तों अगर आप डिफेंस लाइन का तैयारी करना चाहते हैं तो यहां पर आपको एयर फोर्स या आर्मी क्लर्क जीडी नर्सिंग टेक्निकल या नेवी का प्रत्येक दिन सेट दिया जाता है जिससे आप डिफेंस का किसी एग्जाम अच्छी तरह से तैयारी कर सकते हैं || 

Telegram join

Choose the correct answer :


1 What is the line dividing India and China known as?

(a)   Mac Mohan Line
(b)   China Line
(c)   Durand Line
(d)   17 Paralla

Answer :- A

 2 Who is called the Iron Man of India?

(a)   Abdul Kalam Azad
(b)   Jawahar lal Nehru
(c)   Mohandas Karamchand Gandhi
(d)   Vallabh Bhai Patel

Answer :- D

 3.Victoria Memorial is located in ……

(a)   Lucknow
(b)   Kanpur
(c)   Kolkata
(d)   Goa 

Answer :- B

4 …… is largest tea producing state of India.

(a)   West Bengal
(b)   Bihar
(c)   Assam
(d)   Orissa 

Answer :- C

 5.Rubber is produced from ……

(a)   Polyster
(b)   Chemical
(c)   Tree
(d)   Diesel 

Answer :- C

6.Needle on a compass always points towards the …… direction.

(a)   North
(b)   South
(c)   East
(d)   West 

Answer :- A

7. …… discovered Penicillin.

(a)   Alexander Flemming
(b)   Louis Pasture
(c)   Edward Jenne
(d)   Leuven hock 

Answer :- A

 8. Bauxite is an ore of which metal ?

(a)   Iron
(b)   Aluminium
(c)   Copper
(d)   Tin 

Answer :- B

9.Find out the missing term in the following series. 640,496,596, …….., 568

(a)   532
(b)   436
(c)   240
(d)   664 

Answer :- A

10. Find the similar relation from the options with the given following question

Dog : Kennel :: ?

(a)   Horse : Carriage
(b)   Sheep : Flock
(c)   Cow: Barn
(d)   Sports : Stadium 

Answer :- C

 11. The cost of 18 bananas at the rate of Rs. 4 per dozen will be

(a)   Rs. 5
(b)   Rs. 6
(e)   Rs. 10
(d)   Rs. 8 

Answer :- B

 12. 12 men or 18 women can reap a field in 14 days, 8 men and cap a field in 14 days, 8 men and 16 women can reap the same field in

(a)   6 days
(b)   3 days
(c)   10 days
(d)   9 days 

Answer :- D

13.The average of the height of 5 students having height of 5 students having height 30, 40, 50, 60, 70.

(a)   40
(b)   5O
(c)   55
(d)   45 

Answer :- B

14. Al what rate percent per annum will a sum of money double in 8 years.

(a)   12.5%
(b)   25%
(c)   00.6
(d)   10% 

Answer :- A

 15.A man buys a toy for Rs. 1000 and sells it for Rs. 1500. His gain percent is –

(a)   33%
(b)   50%
(c)   25%
(d)   58% 

Answer :- B

 16. 3 hrs and 45 minutes = … seconds?

(a)   13500
(b)   18000
(c)   10800
(d)   10500

Answer :- A

17. 30% of 140=x% of 840, then x is

(a)   5
(b)   10
(c)    6
(d)   15

Answer :- A

18. Which one of the following is equivalent of 6/20?

(a)   6%
(b)   20%
(c)   26%
(d)   30% 

Answer :- D

 19. The square root of 4096 by means of factors is

(a)   33
(b)   64
(c)   96
(d)   24 

Answer :- B

20. LCM of (2x3x5) and 3x5x7 is equal to

(a)   3
(b)   3×5
(c)   2x3x5x7
(d)   2x3x5x3x5x7

Answer :- C

 21. Which of the following was an important constituent in the first generation?

(a)   Transistor
(b)   Combined Circuit
(c)   TMD Circuit
(d)   None of the above

Answer :- D

22.Prolog is a programming language of which generation?

(a)   first
(b)   second
(c)   fourth
(d)   third

Answer :- D

 23.which part of the CPU is responsible for taking information and interpreting it ;

(a)   ALU
(b)   RAM
(c)   ROM
(d)   CU

Answer :- D

24.– is the name of a software which helps in normal computer functioning

(a)   DOS
(b)   MS. Excel
(c)   MS Paint
(d)   Internet

Answer :- A

Indian Army GD Syllabus 2021

25. MS-DOS inte internal commands are those that are –

(a)   Stored in RAM
(b)   stored in external files
(c)   stored on ROM
(d)   stored in the CPU

Answer :- A

INDIAN Air Force X-Y ka exam modal paper 2021 -22

Airforce Group X question paper 2021-22

INDIAN Air Force X-Y ka exam modal paper 2021 -22

ARMY clerk practice set -01 (2021) Indian Army Soldier Clerk Latest Question Paper

Leave a Reply

Your email address will not be published.