Indian Army Clerk Sample Paper 2021

ARMY clerk practice set -01 (2022) Indian Army Soldier Clerk Latest Question Paper

Uncategorized

army clerk mock test 2022 , Army Clerk Question Paper 2022.  army online test 2022,  indian army clerk mock test,  Indian Army Clerk Sample Paper 2022 , Indian Army Clerk/SKT Sample And Previous Year Papers PDF, Indian Army SKT/Clerk Sample Paper, Indian Army Soldier Clerk Latest Question Paper,

Telegram join

army clerk exam 

1 : सामान्य ज्ञान एवं सामान्य विज्ञान भारत-चीन की सीमा रेखा क्या कहलाती है ?

(a)  डरण्ड रेखा
(b)  मैकमोहन
(c)  24 समान्तर रेखा
(d)  इनमें से कोई नहीं

Answer :- B

2. पेरिस किस नदी के किनारे बसा है ?

(a)  वोल्गा
(b)  डेनूब
(c)  नील
(d)  सीन

Answer :- D

3. निम्नलिखित में से कौनसा स्थान भगवान बुद्ध से संबंधित है ?

(a)  ऋम्भिक ग्राम
(b)  वैशाली
(c)  कुशीनगर
(d)  नालंदा

Answer :- C

4. वन्दे मातरम राष्ट्रीय गीत किस किताब से लिया गया है ?

(a)  दुर्गेश नन्दिनी
(b)  आनन्द मठ
(c)  गीतांजली
(d) चन्द्रकांता

Answer :- B

5. रूस के संसद को किस नाम से जाना जाता है ?

(a)  यूआन
(b)  ड्यूमा
(c)  कांग्रेस
(d)  एसेम्बली

Answer :- B

6. सार्क (SAARC) की स्थापना कब हुई थी ?

(a)  1975
(b)  1985
(c)  1965
(d)  1995

Answer :- B

7. थर्मामीटर में क्या चीज ताप को दर्शाती है ?

(a)  सीसा
(b)  पारा
(c)  चाँदी
(d)  इनमें से कोई नही

Answer :- B

8. ओम किसकी इकाई है ?

(a)  पोटेंशियल डिफरेन्सेज
(b)  शक्ति
(c)  विद्युत प्रतिरोध
(d)  ध्वनि की तीव्रता

Answer :- C

9. यदि किसी गैस को अचानक संपीडित (Compressed) किया जाए किया जाए तो उसके तापमान
पर क्या असर होगा ?

(a)  बढ़ेगा
(b)  घटेगा
(c)  कोई बदलाव नहीं
(d)  इनमें से कोई नहीं

Answer :- A

indian army questions and answers 

10. तारों के बड़े समूह को क्या कहते हैं ?

(a)  ग्रह
(b)  सूर्य मण्डल
(c)  बह्माण्ड
(d)  आकाश गंगा

Answer :- D

11. यदि sin0 = cos0 है, तो 0 का मान कितना होगा ?

(a)  45
(b)  30
(c)   0
(d)  90°

Answer :- A

12. x + 5x + 6 का गुणनखण्ड ज्ञात करो।

(a)   (x + 1) (x+2)
(b)   (x + 2) (x+3)
(c)   (x + 3) (x +4)
(d)   (x-2) (x +3)

Answer :- B

13. एक आदमी की आयु उसके पुत्र की आयु की तिगुनी है। 16 साल बाद उसकी आयु पुत्र की आयु
की दोगुनी होगी। वर्तमान उम्र बताओं ?

(a)  16,481
(b)  12,40
(c)  12,36
(d)  इनमें से कोई नहीं

Answer :- A

14. अर्धवृत्त में बना कोण कितना होता है ।

(a)   50°
(b)  60°
(c)  90°
(d)  180°

Answer :- C

15. किसी कमरे की माप 10 x 6 x 4 मीटर है। 1 रुपया प्रति वर्ग मीटर की दर से दीवारों की पल
का खर्च क्या होगा ?

(a)   ₹128
(b)   ₹228
(c)   ₹328
(d)   इनमें से कोई नहीं

Answer :- A

16. 6:3 :: X:4 का मान ज्ञात करो ?

(a)   6
(b)   7
(c)    8
(d)  12

Answer :- C

17. नेटवर्क की रफ्तार को नापा जाता है –

(a)   किलोबाइट/से.
(b)   फाइल प्रति कम्प्यूटर
(c)   डाटा प्रति केबल
(d)   फाइल प्रति सेकेण्ड

Answer :- A

18. एक ऐसी विशिष्ट संख्या जो इंटरनेट का पता होती है :

(a)   IP address
(b)   URL
(c)   Web
(d)   html

Answer :- A

19. # 000000 किस रंग को संबोधित करता है ?

(a)  काला
(b)  नीला
(c)  लाल
(d)  हरा

Answer :- A

indian army technical question paper 2022 pdf

20. ROM का अर्थ होता है –

(a)  Random Optimal Media
(b)  Read Only Media
(c)  Read Operating Media
(d)  Read Only Memory

Answer :- D

21. किसी विशिष्ट कार्य को करने के लिए कौनसी कुंजी दूसरी कुंजी के साथ कम्बीनेशन में प्रयुक्त
की जाती है ?

(a)  फंक्शन
(b)  स्पेश बार
(c)  एरो
(d)  कंट्रोल

Answer :- D

22. Ctrl, Shift और Alt को ………. कुंजियाँ कहते हैं। 

(a)   मोडिफायर
(b)   फंक्शन
(c)   अल्फान्यूमेरिक
(d)   एडजस्टमेंट

Answer :- A

23. अधिकांश प्रोडक्ट्स पर प्रिन्टेड लाइनों के पैटर्न को ……. कहते हैं।

(a)   प्राइसेस
(b)   OCR
(c)   स्कैनर्स
(d)   बारकोडस

Answer :- D

24. आपके कम्प्यूटर में बिल्ट परमानेंट मैमोरी को क्या कहते हैं ?

(a)   RAM
(b)   ROM
(c)   CPU
(d)  CD-ROM

Answer :- B

25. विण्डोज डेस्कटॉप पर ……… द्वारा विभिन्न ऐप्लिकेशंस और डॉक्यूमेंट्स रिप्रेजेंट किए जाते हैं।

(a)   प्रतीक
(b)   लेबल
(c)   ग्राफ
(d)   आइकन

Answer :- D

                                                              GENERAL ENGLISH

Directions (1-5) : Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

 Passage – I       

Liberty is not a personal affair only but it is a social contract.
In matters which do touch anybody else’s liberty, of course,
one may be as free as one likes.In many matters we act
according to our own wishes and do not consult others.
We have a whole kingdom in which we rule alone can do what we choose.
There are lots of people in the world,and we have to accommodate
our liberty to their liberties.


ndian Army Soldier Clerk Latest Question Paper

1. What is liberty ?

(a) A personal affair
(b) A social contract
(c) A legal right
(d) A human right

Answer :- B

2 How far can we be free?

(a) when we touch others liberty.
(b) when we do not touch others liberty.
(c) when allowed by law.
(d) when allowed by others.

Answer :- B

3.What have we accommodate our liberty to?

(a) To the law of the land.
(b) to the liberty of others.
(c) to the liberty of our neighbours.
(d) to the liberty of our family.

Answer :- B

Directions (4-6) : Choose the appropriate article to fill in each blank:

4.She is ……….. honour to her country.

(a)a
(b)and
(c)the
(d)no article

Answer :- B

5. The cow is ……….useful animal.

(a)a
(b)an
(c)the
(d) no article

Answer :- A

 


6. Yesterday he stayed in……..hotel.

(a) a
(b) an d
(c) the
(d) no article

Answer :- A

Directions (7–10): Choose the appropriate prepositions to fill in each blanks

7. A train has been running………..two hours.

(a) from
(b) for
(c) since
(d) by

Answer :- B

8. The cow lives………..grass.

(a)on
(b)at
(c)in
(d)no preposition

Answer :- A

9.He prefers milk………. tea.

(a)to
(b)for
(c)from
(d)than

Answer :- A

10. Ram is ashamed………… his conduct.

(a) of
(b) for
(c) by
(d) with

Answer :- A

Directions (10-13): Choose the corret word from the bracket :

11. The milk has become………..

(a) sour
(b) sore

Answer :- A

12. Every week I…………my pen.
(a) lose
(b) loose

Answer :- A

13. Have you…………….brother in this college?
(a) some
(b) anys

Answer :-B

14. Choose the wrongly spelt word:

(a) Umbrella
(b) Accommodation
(c) Recieve
(d) committee

Answer :- C

choose the correct meaning of the idioms

15. A good deal.

(a) always
(b) often
(c) never
(d) sometime

Answer :- B

16. A rainy day.

(a) a day of joy
(b) a wet day
(c) a day of financial hardship
(d) a very cold day

Answer :- C

17. A white paper

(a) a white paper
(b) an un-ruled paper
(c) a government report
(d) a paper to write on

Answer :- C

(18–20): Choose the word from among the options,

opposite in meaning of the word in capital letters :

18. FACT

(a) false
(b) real
(c) fiction
(d) imaginary

Answer :- C

19. EAGER

(a) greedy
(b) reluctant
(c) anxious
(d) interested

Answer :- B

20. FLIMSY
(a) sound
(b) strong
(c) vigorous
(d) weak

Answer :- B

 


Directions (21–25) : Choose the words similar in meaning:

21. DEFER
(a) reject
(b) object
(c) postpone
(d) arrive

Answer :- C

army clerk science question 2022

22. ATTAIN

(a) to gain by effort
(b) attend
(c) reach
(d) arrive

Answer :- A

23. ABANDON

(a) to get
(b) to leave
(c) to find
(d) to take

Answer :- B

24. PAIR

(a) twins
(b) couple
(c) group
(d) two

Answer :- B

25. A maiden speech means.

(a) A speech for the first time
(b) A speech without preparation.
(c) A useless speech
(d) A common speech.

Answer :- A

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.