indian army gk question 2021

ARMY CLACK ENGLISH QUESTION 2021

army clerk question paper

दोस्तों अगर आप आर्मी क्लर्क का तैयारी करना चाहते हैं तो यह क्वेश्चन बहुत ही इंपॉर्टेंट है जो कि आप को एग्जाम में पूछा जा सकता है इसे अवश्य पढ़ें |


army gd objective question 2022  Indian Army GD/Clack GK Question paper 2021-22   army sol/ clerk cmputer question 2021 

1. What is the duration of ‘Zero Hour’ in Lok Sabha ?

(a)  2 Hours
(b)  1 Hour
(c)  Half an hour
(d)  None of these

Answer :- B

2. The UNO came into existence in the year:

(a)  1942
(b)  1945
(c)  1947
(d)  1950

Answer :- B

3. The name “Dakshin Gangotri” is associated with which of the following?

(a)  Rameshwaram
(b)  Kanyakumari
(c)  Antarctica
(d)  None of these

Answer :- C

4. What is the name of the Light Combat Aircraft developed by India indigenously?

(a)  Brahmos
(b)  Chetak
(c)  Astra
(d)  Tejas

Answer :- D

5. One of common fungal disease of man is:

(a)  Cholera
(b)  plague
(c)  Typhoid
(d)  Ring Worm

Answer :- D

6.Cerebellum controls:

(a)  Sight
(b)  Smell
(c)  Balancing of body
(d)  Speech mechanism

Answer :- C

7 The theory of acquired character is advocated by:

(a)  Mendel
(b)  Darwin
(c)  Lamark
(d)  Linnaeus

Answer :- C

8. Who discovered blood circulation ?

(a)  Galen
(b)  Harvey
(c)  Vander Waals
(d)  Foxen

Answer :- B

9. Amit travelled 15kms Eastward, then turned left and travelled Skms, then turnedleft and travelled 15kms. How far was Amit from the starting point ?

(a)  30 kms
(b)  35 kms
(c)  15 kms
(d)  5 kms

Answer :- D

army sol/ clerk cmputer question 2021 

10. Find out the missing term in the following series.

1,2,4,8,9,…………16, 128

(a)  12
(b)  34
(c)  31
(d)  32

Answer :- D

11. Calculate the simple interest on 5200 for 2 years at 6% per annum:

(a)  615
(b)  640
(c)  624
(d)  652

Answer :- C

12. 3men or 7 women can do a work in 32 days. In how many days will the work befinished if it is done by 6 men and 2 women together?

(a)  14
(b)  16
(c)  13
(d)  9

Answer :- A

13. The factors ofx+27-8

(a)  (-2)(x-4)
(b)  (r – 3)(x-4)
(c)  (x+2)(x+4)
(d)  (x-2)(x+4)

Answer :- D

14. Ifx-1.2.2-3. then what will be the value of x+y+z)-3ry?

(a)  14
(b)  17
(c)  18
(d)  19

Answer :- C

15. By selling a car for 2 1,56,600 a person suffers 13% loss. His loss in rupees is –

(a)  20,358.00
(b)  23,400.00
(c)  1,36,242.00
(d)  18016.00

Answer :- B

16. IfA:B=6:7 and B:C=8:9 then A: Cis

(a)  16:21
(b)  6:9
(c)  21:16
(d)  9:6

Answer :- A

17. If 17% of a certain number of mangoes is 1360, what is the number of mangoes ?

(a)  8000
(b)  8130
(c)  8110
(d)  None of these

Answer :- A

18. The Unit digit is the product of 159 22 453 x 35 will be:

(a)  3
(b)  5
(c)  9
(d)  0

Answer :- D

19. How will you express 13 in binary system?

(a)  1011
(b)  1101
(c)  1010
(d)  1110

Answer :- B

army clerk question paper 2021

20. If an article purchased for 3 40/- is sold for 60/-, what is the % of profit forloss on sale?

(a)  Profit 60%
(b)  Profit 50%
(c)  Profit 40%
(d)  Profit 20%

Answer :- B

21. One Megabyte neraly equals :

(a)  1,000 Bits
(6)  1,000 Bytes
(c)  1 Million Bytes
(d)  1 million Bits

Answer :- C

22. I bite is equivalent of-

(a)  6 bits
(b)  7 bits
(c)  8 bits
(d)  5 bits

Answer :- C

23. One Kilobyte is equivalent of:

(a)  1024 Bytes
(b)  1028 Bytes
(c)  512 Bytes
(d)  40 GB

Answer :- A

24. 1001 which is a set of four bits is also known as

(a)  Byte
(b)  Nibble
(c)  Bit
(d)  Input

Answer :- B

25. I byte =

(a)  1 bit
(b)  4 bit
(c)  8 bit
(d)  16 bit

Answer :- C

Indian Army GD/Clack GK Question paper 2021-22

Army English Question Answer 2021 – 22

Indian Army SKT/GD Practice Paper Set English 2021

Indian Army clack Question paper 2021-22

Leave a Reply

Your email address will not be published.